Waarom praten en hardlopen zo’n fijne combinatie is
29 december 2021 

Waarom praten en hardlopen zo’n fijne combinatie is

Dat vrouwen twee dingen tegelijk kunnen, wist ik allang. En dat de meeste van ons gek zijn op praten ook. Daarom was het voor mij heel logisch dat je vaak kletsende vrouwen voorbij ziet komen tijdens het hardlopen. Volgens Stans van der Poel en Koen de Jong, auteurs van ‘Ik, hardloper’ is dat te verklaren omdat vrouwen tegelijkertijd kunnen praten én ademhalen en mannen niet. Mannen nemen namelijk eerst een hap lucht, zetten die vast en beginnen dan aan een zin. Pas als de zin klaar is, ademen ze weer uit. Doordat de ademhalingsspieren op spanning blijven, ervaren zij een vervelend en drukkend gevoel. Vrouwen praten en ademen tegelijkertijd uit, waardoor wij door kunnen blijven kletsen. Of dit ook echt zo is, weet ik niet zeker, maar het klinkt wel aannemelijk.

Praten in de verschillende hartslagzones

Wat ik wel zeker weet, is dat praten tijdens het hardlopen een belangrijke functie heeft. Aan de hand van het gemak waarmee je nog kan praten kan je namelijk de intensiteit van een training bepalen. Dit wordt door hardlopers ook wel de spraaktest genoemd en is heel makkelijk uit te voeren. Kan je nog zonder problemen hele verhalen vertellen? Dan zit je in waarschijnlijk in hartslagzone 1 of 2 en ligt jouw hartslag rond de 60% van jouw maximale hartslag. Dit wordt ook wel een aerobe inspanning genoemd en is ideaal voor hersteltrainingen en lang duurlopen.

Kan je af en toe een paar woorden of zinnen formuleren, maar houdt het dan al snel op? Dan zit je waarschijnlijk in zone 3 en is jouw hartslag gestegen tot ongeveer 75% van jouw maximale hartslag. Trainen in deze hartslagzone kan heel effectief zijn als je sneller wil worden op een bepaalde afstand of een andere prestatie wil verbeteren.

Heb je het gevoel dat je geen woord meer kan uitbrengen omdat je anders in ademnood komt? Dan zit je in zone 4 of 5 en kom je in de buurt van jouw maximale hartslag. Dit wordt ook wel de anaerobe fase genoemd en vraagt veel van het lichaam. In deze hartslagzone gaat het lichaam meer melkzuur produceren en heb je dus een grotere kans op verzuring. Over het algemeen houd je het niet lang vol in deze fase en zal je daarom vooral tijdens intervaltrainingen in deze fase terecht komen.

Op zoek naar een goed trainingsschema

Als je een betere of snellere hardloopster wil worden, dan zal je in alle vijf de hartslagzones moeten trainen. Dat betekent dat je niet alleen maar hoeft te pieken, maar ook dat je niet ieder rondje kletsend mag volbrengen. Wil je meer leren over het maken van een goed en gevarieerd trainingsschema? En wil je dit ook direct in de praktijk brengen? Schrijf je dan in voor de Endurance Game Changer. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met Josta!

Reactie plaatsen