Als je al flink wat jaren hardloopt, heb je meestal een basissnelheid ontwikkeld. Op de vijf kilometer ga je wat sneller en bij een halve marathon loop je wat gereserveerder, maar die basis is altijd weer terug te herleiden. Maar wist je dat het, ook na zoveel jaren, nog steeds mogelijk is om sneller te worden?
Ik wil sneller worden!
Dat vraagt natuurlijk wel om een paar aanpassingen in het trainingsschema. Een belangrijke training om sneller te worden, is de klassieke interval. Dankzij de variatie in snelheden kunnen het hart en de longen reageren op de krachtsexplosie die ontstaat. Daardoor leert het lichaam om te gaan met de verzuring en het zuurstoftekort dat plotseling plaatsvindt en zal het makkelijker worden om te pieken op een kort moment.
Vergeet de krachttraining niet
Ondanks dat krachttraining niet heel populair is onder duursporters, is het wel belangrijk. Met twee korte krachttrainingen per week worden de spieren sterker, kan je blessures voorkomen en zullen je spieren uiteindelijk ook een bijdrage gaan leveren aan een hogere basissnelheid.
Je zal een beetje moeten lijden
Het is een open deur, maar om beter te worden, zal je tijdens de trainingen uit jouw comfortzone moeten stappen. De meeste duursporters vinden het heerlijk om in de derde zone te trainen. In deze zone heb je het gevoel dat je wat gedaan hebt, maar je bent niet helemaal kapot. Toch kan het zeker helpen om zo nu en dan te kiezen voor een training in zone vijf of juist te herstellen dankzij een training in zone één. En in beide gevallen zal je daar aan moeten toegeven, zelfs als je die trainingen helemaal niet leuk vindt.
Voor het beste resultaat, een optimale trainingsopbrengst en een goed herstel moet je proberen een goed evenwicht te vinden tussen zware en lichte trainingen. Wil je meer leren over het maken van een goed trainingsschema en dit ook direct in de praktijk brengen? Schrijf je dan in voor de Endurance Game Changer. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met Josta!