Hoe pak je de concentratie bij hardlopen
29 december 2021 

Hoe pak je de concentratie bij hardlopen

Hoe vaak roep jij tijdens het hardlopen niet tegen jezelf: ‘Kom op, focus je nu even! Je laat je weer veel te veel afleiden’? Concentratie en focus zijn belangrijke mentale elementen van onze sport en tegelijkertijd zijn het heel vage begrippen. Want wat is focus eigenlijk? En hoe kan je je bewust concentreren?

Concentratie en aandacht

Concentratie wordt in het woordenboek beschreven als ‘het vermogen om de aandacht helemaal op een onderwerp te richten.’ Maar om welk onderwerp gaat het dan tijdens het hardlopen? Als ik het zwaar heb, dan focus ik mij vaak op de mooie omgeving. Andere keren ben ik dan juist bezig met hoe mijn lijft voelt. Ben ik de ene keer meer geconcentreerd dan de andere keer? Gelukkig is dat niet het geval. Deze verschillende manieren van focussen hebben te maken met mijn aandachtstijl op dat moment. En dankzij het model dat sportpsycholoog Nideffer bedacht in 1986, kunnen we deze aandachtstijlen ook herkennen en toepassen.

 

Aandachtstijlen van Nideffer

Iedere aandachtstijl bestaat uit een vorm (breed of smal) en een richting (intern en extern). Als je je tijdens het hardlopen focust op jouw ademhaling of pasfrequentie is jouw aandachtstijl Intern Smal. Tel je graag de bomen of de paaltjes langs de weg om je te kunnen concentreren? Dan is de aandachtstijl op dat moment Extern Smal. En als je je focust op die ene loper voor je, ben juist je extern breed gefocust.

Iedereen zijn favoriet aandachtstijl

Net als veel andere elementen in de sport, heeft ook iedereen een favoriete aandachtstijl. Deze manier van concentreren kost je bijna geen moeite en als je het even zwaar hebt, val je gemakkelijk terug in deze aandachtstijl. Toch kan het heel waardevol zijn om te kunnen schakelen tussen de verschillende aandachtstijlen. Een loopster die vooral intern gericht is, kan misschien wat extra secondes van haar PB halen door een haas te volgen. Als je juist meer extern gericht bent, is er wellicht nog wat winst te behalen door je te focussen op de pasfrequentie. Ook op de verschillende aandachtstijlen kan je trainen. Probeer maar eens, tijdens een duurloop, alle bomen te tellen. Of focus je eens acht kilometer lang op jouw ademhaling. Wie weet ontdek je een nieuwe manier van concentreren waar je heel gelukkig van wordt. En wie wil dat nu niet?

Reactie plaatsen