Hardlopen in de lente

Deze maand is de lente eindelijk begonnen en de weergoden zijn het daar aardig mee eens. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is alweer aardig gestegen. Maar is het ook al het moment voor een korte hardloopbroek of een t-shirt? Zeker bij de start van de lente, kan je wel even twijfelen voor je kledingkast. Een warme outfit met lange mouwen en lange broek is de ene dag perfect, terwijl het, achteraf, voor de volgende dag veel te warm blijkt te zijn. Dus wat trek je aan in de lente?

+5 graden

De meeste hardlopers houden zich daarom aan de +5 graden-regel. Deze regel gaat ervan uit dat de gevoelstemperatuur tijdens een rondje hardlopen ongeveer vijf graden hoger is dan de buitentemperatuur. Het is daarom ook niet zo erg als het nog een beetje fris aanvoelt als je de deur uit stapt. Binnen niet al te lange tijd ben je warm door het hardlopen en zal je heel blij zijn met je luchtige outfit. 

 

Wat wordt het vandaag?

In de praktijk betekent dat meestal dat je bij een temperatuur tussen de 10 en 17 graden kiest voor een wat dunner shirt met korte of lange mouw en een driekwart of korte hardloopbroek. Bij een warme dag van 17 graden of hoger kies je voor een mouwloos topje of t-shirt, een short  en goede zonbescherming voor jouw ogen en hoofd. 

 

Keuzes, keuzes, keuzes

Ook dit zijn natuurlijk richtlijnen en elke loper kiest voor iets anders. Soms zie je runners in korte broek als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Anderen hebben juist bij twintig graden nog een lange legging aan. Kies waar jij je prettig bij voelt en onthoud ook wat wel en niet bevalt. Als je twijfelt, dan kan je natuurlijk ook altijd nog voor laagjes gaan. Is het te warm, dan trek je gemakkelijk iets uit. Wat je zeker niet moet doen, is te lang voor de kledingkast blijven staan, want dat is echt zonde met dit mooie weer!


Reactie plaatsen