Goede voornemens; weg ermee!
30 december 2021 

Goede voornemens; weg ermee!

Het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Dag 2021, hallo 2022! Je sluit het jaar af en je kan met frisse moed aan een nieuwe jaar beginnen.  En die nieuwe start gaat meestal gepaard met goede voornemen. Gezonder eten, meer bewegen, minder stress en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Weg met die goede voornemens

Maar sinds een paar jaar is ook in Nederland de derde maandag van januari omgedoopt tot Blue Monday. Deze term is overgewaaid uit Amerika en staat voor de meest deprimerende dag van het jaar. En geloof het of niet, dit is ook de dag waarop de meeste goede voornemens alweer in de prullenbak zijn beland. Hoe komt dat toch? Hebben wij dan echt zo weinig doorzettingsvermogen? En geldt dat voor iedereen?

 

Stel doelen

Gelukkig ligt het meestal niet aan het doorzettingsvermogen, maar schort het nogal aan de formulering van de goede voornemens. Een voornemen als ‘Ik wil meer gaan sporten.’ roept zoveel vragen op. Wat bedoel je met sporten? Wanneer ga je dat doen? Hoeveel is meer eigenlijk? Eén keer per week of misschien wel twee keer? En misschien nog wel de belangrijkste vraag; wanneer heb je dit goede voornemen volbracht?

 

De meeste triatleten werken daarom met doelen in plaats van met goede voornemens. Wil jij in juni gaan meedoen aan een sprinttriathlon? Dan wil je waarschijnlijk in juni vijf kilometer kunnen hardlopen. Of twintig kilometer kunnen fietsen. Zie je het verschil? In managementkringen wordt gezegd dat deze doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) geformuleerd zijn. Je weet dus wat je wil bereiken, wanneer je dat wil bereiken en hoe je dat gaat aanpakken. 

 

Met kleine stapjes kom je ook bij jouw einddoel

Natuurlijk zijn er ook wensen en dromen die zich niet zo makkelijk in een doelstelling laten vangen. Voordat je een hele triatlon kan doen, zal je eerst nog flink wat stappen moeten zetten. Maar dat is helemaal niet erg! Met veel kleine stapjes ga je uiteindelijk ook dat mooie doel bereiken. En daar heb je geen goede voornemens of een jaarwisseling voor nodig.

 

Ben jij ook van plan om het komend jaar een mooie sportieve prestatie neer te zetten en kan jij nog wel wat hulp gebruiken bij het bepalen en behalen van jouw doelen? Josta kan jou daarbij helpen! Dankzij haar jarenlange ervaring weet zij precies wat je moet doen om een succesvolle triatlon te volbrengen. Neem hier contact met haar op.

Reactie plaatsen