De juiste hardloopmuziek
24 februari 2022 

De juiste hardloopmuziek

De ene hardloper zweert erbij en de andere runner wil er niets van weten. Trainen met muziek. Ik zit er eigenlijk een beetje tussenin. Soms wil ik helemaal niets luisteren en lekker alleen met mijn gedachten zijn. Andere keren zorgt de juiste muziek ervoor er juist voor dat ik net dat stapje extra zet om alles uit de training te halen. Maar voor welke muziek kies je dan?

De pasfrequentie

Dat antwoord is natuurlijk voor iedereen anders en hangt bovendien niet alleen af van jouw muzieksmaak. Om in het juiste ritme te komen, kan je het beste kiezen voor een nummer met hetzelfde aantal beats per minuut als jouw pasfrequentie. Loop je bijvoorbeeld rond de zeven minuten per kilometer? Dan kan je het beste kiezen voor een afspeellijst met nummers van 140 beats per minuut. Ben je van plan om een pittige interval te gaan doen? Dan kan je kiezen voor muziek met een tempo van minimaal 170 beats per minuut.

Op zoek naar de juiste afspeellijst

Op streamingdiensten zoals Spotify of Apple Mucis staan verschillende afspeellijsten gerangschikt op tempo en genre. Door eerst jouw ideale pasfrequentie te bepalen, kan je daarna gemakkelijk een bijpassende afspeellijst vinden. Maar wat doe je als je bijvoorbeeld een training in de eerste zone hebt gepland en je daar een lekker muziekje bij wil luisteren? Dan zal je eerst moeten weten op welke pasfrequentie jij zit in de eerste zone. Dit wordt vaak al door een sporthorloge of ander device geregistreerd. Loop je zonder digitale hulpmiddelen en wil je zelf de pasfrequentie vaststellen? Dan tel je simpelweg het aantal passen in een minuut.

Wil je meer leren over de ideale pasfrequentie, jouw loopstijl en het voorkomen van blessures? Schrijf je dan in voor de Endurance Game Changer. Hier leer je alles over het maken van trainingsschema’s en het indelen van een training. Ook vind je handige video's over krachttraining en lees je alles over sportvoeding. Zo sta jij straks goed voorbereid aan de start van jouw hardloopwedstrijd, wielerkoers of triatlon. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kijk voor meer informatie over dit leuke project hier of neem contact op met Josta.

mp3-speler-run

Reactie plaatsen